NOAK Observatory (L02)

Meteors-Fireballs

Το ΝΟΑΚ Observatory εντάχθηκε στις 2023/04/15 στο Global Meteor Network https://globalmeteornetwork.org/ . Πρόκειται για ένα δίκτυο που εκτείνεται σε όλο τον κόσμo και το οποίο χρησιμοποιεί ευαίσθητες κάμερες που ανιχνεύουν τα μετέωρα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα περισσότερα από αυτά οφείλονται στα κομμάτια βράχων που αφήνουν πίσω τους οι ουρές των κομητών. Προσδιορίζοντας επομένως την τροχιά αυτών των αντικειμένων μπορούμε να βρούμε από ποιο σημείο του Ηλιακού Συστήματος προέρχονται! Μάλιστα αν κάποιο από αυτά είναι πολύ μεγάλο και κάποιο κομμάτι του φτάσει στη Γη, μπορεί να γίνει δυνατή η εύρεσή του! Οι καταγραφές συγκεντρώνονται καθημερινά και αποστέλλονται στον Καναδά. Το αστεροσκοπείο εντάχθηκε με τον κωδικό GR0003. Το αστεροσκοπείο θα κάνει συχνά κοινόχρηστη την κάμερα όπως αναφέρεται στην ενότητα Live streaming. H γνωστοποίηση θα γίνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων.












Ο ελληνικός τομέας του Global Meteor Network που αποτελείται από το ΝΟΑΚ Observatory με το σταθμό GR0003, το Kedros Observatory με τους σταθμούς GR0002 και GR0004 καθώς και το σταθμό GR0005 του Dimitris Georgoulas κατέγραψαν το φαινόμενο της «βροχής» των Περσείδων καθόλη τη διάρκεια της εξέλιξής του. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ εντυπωσιακά και μάλιστα κατά την έξαρση του φαινομένου στις 13 Αυγούστου 2024, ο GR0003 κατέγραψε 385 Περσείδες, οι GR0002 και GR0004, 354 και 393 αντίστοιχα ενώ ο GR0005, 149 Περσείδες. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται η μεγάλη επιτυχία και ευαισθησία του συστήματος.

Μάλιστα έπειτα από μήνες ερευνών και δοκιμών έγινε πλέον δυνατό το ελληνικό δίκτυο να γίνει «αυτόνομο». Είναι ενταγμένο πάντα στο GMN αλλά έχοντας αποκτήσει τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί πλέον να διεξάγει τη δική του έρευνα και να βγάζει τα δικά του αποτελέσματα για τα αντικείμενα που διέρχονται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, ώστε να γίνουν γνωστά τα τροχιακά τους δεδομένα και όχι μόνο.

Τέλος σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενταχθούν άλλες 3 κάμερες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κάλυψη κάποιων τυφλών σημείων και επιπλέον περιοχών.

Παρακάτω η περιγραφή ενός επιβεβαιωμένου Περσείδη όπως καταγράφηκε από 3 σταθμούς στο μέγιστο του φαινομένου στις 13 Αυγούστου! H είσοδός του έγινε στα 121 Km και η διάλυσή του στα 90 Κm. H ταχύτητά του προσεγγίστηκε στα 57 Κm/s και η διάρκεια κίνησής του στο 1sec.























Ένα εκπληκτικό μετέωρο καταγράφηκε από το σταθμό GR0003 του ΝΟΑΚ Observatory και το σταθμό GR0005 του φίλου μου Δημήτρη Γεωργούλα που υπάγονται στο Global Meteor Network:

https://globalmeteornetwork.org/

καθώς και από τους σταθμούς που ανήκουν στο σύστημα AllSky7 και το Πανεπιστήμιο Αθηνών τα ξημερώματα της 18-02-2024. Αρκετά sites και τηλεοπτικά μέσα της χώρας ανάφεραν το γεγονός αφού ήταν ορατό σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το αντικείμενο εκρήχθηκε και έσπασε σε 2 ή 3 κομμάτια, σε μεγάλο ύψος και πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων! Οι εικόνες και οι καταγραφές από τις κάμερες των σταθμών GR0003 και GR0005 που είναι εγκατεστημένες στα Ιωάννινα είναι εντυπωσιακές.
















Μετέωρο 15-02-2024























"Βροχή" Λεοντίδων 2023 (και όχι μόνο). Πρόκειται για τα υπολείμματα του κομήτη 55P/Tempel-Tuttle, ο οποίος έχει περίοδο περιστροφής 33 χρόνια. Λεοντίδες ονομάζονται επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα. Το φαινόμενο θα μεγιστοποιηθεί στις 17-18 Νοεμβρίου.























Δρακοντίδες Οκτωβρίου 2023.





















Από τη βροχή Περσείδων του Αυγούστου 2023.

* Ένας Περσείδης στις 26-07-2023 26-07-2023 timelapse MP4 File























Δυο καταπληκτικά μετέωρα που συνέλαβε το σύστημα καταγραφής μετεώρων που διαθέτω με κωδικό GR0003, στις 2023-06-03 και 2023-06-09. Το πρώτο και μεγαλύτερο σε μήκος, ανήκει στη βροχή μετεώρων ή διαττόντων αστέρων (κοινά 'πεφταστέρια' στην καθομιλουμένη) των Northern June Aquilids. Το ακτινοβόλο σημείο από το οποίο φαίνεται να προέρχονται, βρίσκεται στον αστερισμό του Αετού. Η ταχύτητά τους είναι γύρω στα 40 Km/s και η χρονική περίοδος που είναι έντονη η παρουσία τους είναι στα μέσα Ιουνίου με τέλη Ιουλίου. Η δημιουργία τους οφείλεται στα υπολείμματα που άφησε ο SOHO sungrazer κομήτης C/2009 U10 κατά το πλησιέστερο πέρασμά του από τον Ήλιο. Οι sungrazer κομήτες είναι σώματα τα οποία περνάνε πάρα πολύ κοντά από τον Ήλιο με αποτέλεσμα να διαλύονται έπειτα από μερικά περάσματά τους (ίσως και με την πρώτη). Η NASA ελέγχει την περιοχή γύρω από τον Ήλιο με το σύστημα SOHO, για την εύρεση τέτοιων αντικειμένων (και όχι μόνο). Με μια γρήγορη έρευνα που έκανα μέσω της ιστοσελίδας μου στην ενότητα Αστεροειδείς-> Δεδομένα για όλους τους αστεροειδείς και κομήτες, δεν βρήκα κάποια στοιχεία γι' αυτόν τον κομήτη, άρα συμπεραίνω ότι πρέπει να έχει διαλυθεί κατά το πέρασμά του από το περιήλιο. Το δεύτερο μετέωρο και το πιο εντυπωσιακό λόγω της φωτεινότητάς του, δεν ανήκει σε κάποια γνωστή "βροχή". Για να καταλάβουμε την έκταση που κατέλαβαν στον ουράνιο θόλο τα δυο αντικείμενα, το κατακόρυφο Field of View της κάμερας είναι 47 μοίρες, ενώ το οριζόντιο 88 μοίρες..























Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται η περιοχή κάλυψης της κάμερας, που φτάνει μέχρι τη Ρουμανία.

* Έξαρση Eta Aquarids στις 06-07 Μαίου 2023.

* Ένα timelapse της βραδιάς 12-13 Μαΐου 2023 12-05-2023 timelapse MP4 File